Kokebokanbefaling: Yogamat


Jeg skaffet meg denne boka etter at Silje nevnte den. Den er ikke så tykk, men likevel full av inspirasjon og herlige oppskrifter. Jeg hoppet av glede i sofaen mens jeg tittet igjennom den første gang. Stakkars E, fikk ikke med seg nyhetene den kvelden :)


Oppskriftene vegetariske og stort sett uten karbohydrater. Jeg har testet noen av dem, blant annet Indisk gryte og Japansk buljongsuppe, og de er supre. Hver oppskrift har et stort tilhørende bilde, som virkelig setter fart på spyttproduksjonen.


Boka har oppskrifter for de fleste anledninger; frokost, lunsj, middag og kos. Og en kokosiskrem jeg har planer om å teste i nærmeste framtid.

Kikertpannekaker

Jeg har gjort en stor oppdagelse, og har ikke vært så ekstatisk siden jeg oppdaget iHerb. Linn har jo mast om disse kikertpannekakene sine, og for en måneds tid siden fant jeg det for godt å teste dette. Herregud så fantastisk det er! De funker til alt. Frokost, lunsj, middag, dessert - you name it!



Røra er superenkel: du blander kikertmel og vann. Jeg liker en ganske tynn konsistens, det gir tynne fine pannekaker. Stek på medium-høy varme.

Så starter magien. Nå kan du enten fylle pannekaka med det du vil av pålegg, hvis du skal ha frokost eller lunsj for eksempel. For tiden er jeg opphengt i kremost, skinke og salat, eller kremost og laks. Hasselnøttsmør eller syltetøy er også snasent. Eller brunost. Eller gulost. Eller... ja du skjønner tegninga ;)



Må forresten tipse om denne kremosten fra Castello. Den er økologisk, og jeg har bare funnet den på Meny. Men den smaker Holidaydipp :D Jeg har jo ikke kost meg med Holidaydipp på evigheter pga alt det rare i som jeg ikke vil spise. Men her er den altså i osteform. Må elske det <3


Og skal du ha middag kan du enten bruke kikertpannekakene som tacolefser eller pizzabunn. Det siste er min go-to fastfood for tida. Smør pannekaken med tomatpurré og dryss over krydder. Jeg bruker denne. Så strør du over ost og legger på ønsket pizzafyll. Det ble det tomat, squash, rødløk, sopp og spekeskinke for min del. Med rømmedressing laget av 4-5 ts rømme, ett fedd hvitløk og litt gressløk. (Hadde toppet det hele med ruccola også, men glemte å kjøpe det)




Og har du lyst på litt kos smører du pannekaka med litt smør og drysser over sukrin og kanel, eller smører på sjokoladepålegg :)

Nå har du to valg: enten gå inn på iHerb og bestill kikertmel så du kan lage kikertpannekaker umiddelbart etter at pakka har ankommet, eller du kan lage kikerpannekaker sporenstreks hvis du har mel i hus. Lykke til :D

Bakst: Eplekake med glaserte epler

Kjøpte et lass med epler på tilbud her for et par uker siden, og jaggu på tide å få brukt noen av de før de blit dårlig. Og nå som høsten har kommer seg ordentlig igang her i Trondheim, hva passer vel bedre enn varm eplakake i sofakroken? Og når kaka er sunn og god i tillegg? Det er heller ikke nok sukrin i denne kaka til at det gir den kalde, ekle følelsen :) Også er den glutenfri og melkefri.



Rør smør og sukrin hvitt, og tilsett de andre ingrediensene. Hell røra i en smurt form.


Del eplene i skiver eller biter, alt ettersom hva du liker. Ha over yaconsirup og eplapaikrydder og bland godt. Legg eplebitene på toppen av røra.



Stek kaka nederst i ovnen på 175 grader i en times tid. La den stå ti minutter før du skjærer i den slik at den får satt seg. Jeg klarte ikke vente, så mumset en del smuler før jeg fikk meg et ordentlig stykke. Kan sikkert serveres med krem eller is, men jeg har ikke sånt i hus idag, så ble bare te for meg :)

Middag: Biff

Vi storkoste oss med helstekt mørbrad igår, så nydelig! Ved siden av hadde vi fløtegratinerte poteter, stekt sopp og løk, og ovnsbakte tomater med hvitløk.



Å helsteke biff er kjempelett, så lenge man har steketermometer. Krydre først biffen med ønsket krydder. Igår hadde jeg pepper, einebær og allehånde i morteren og krydret biffen med dette, salt og fersk rosmarin. Det gir en deilig høstsmak på biffen.



Smelt smør i panna på medium-høy varme. Stek biffen kjapt på alle sider. Dette er strengt tatt ikke nødvending, men det gir biffen en penere stekeskorpe (kan bli litt blass hvis du bare stsker i ovnene), og dessuten får man satt inn biffen med litt smør som gir nydelig smak.


Legg biffen i en ildfast form, stikk steketermometeret inn i den tykkeste enden, slik at spissen på termometeret er omtrent i midten av stykket. Sett formen i ovnen på 175 grader. Jeg kan stille inn en alarm på mitt termometer (en billig sak jeg fant på Ikea) som piper når kjernetemperaturen i biffen er det jeg ønsker. For medium stekt biffkjøtt er 60 grader fin kjernetemperatur. Litt mindre for blodig, og mer for godt stekt, selvsagt :)

Når termometeret viser 60 grader (det tar 20-30 minutter avhengig av hvor tykt stykke ditt er) tar du formen ut av ovenen, fjerner termometeret og dekker stykket med folie. La stykket hvile i minimum 10 minutter. Dette er kjempeviktig! Kjøttet blir utrolig mye bedre når det får hvile etter steking, og kjøttsaften binder seg mer i kjøttet slik at du slipper kjøttsaft over hele benken når du skjærer kjøttet i skiver (been there done that!)

Mens kjøttet hviler kan man steke sopp og løk eller lage saus. Vi droppet saus igår. Syns det blir så sausete hvis vi har både saus og fløtegratinerte poteter.

Fløtegratingerte til to lager du enkelt ved å vaske (og kanskje skrelle) 3-4 poteter, skjære de i 3-4 mm tykke skiver og ha skivene i en kjele sammen med 1 ss smør og 2/3 boks fløte, samt salt og pepper. Igår slengte jeg oppi en del gressløk også. Når fløten er kokt opp heller du alt over i en ildfast form og setter formen i ovnen på 175 grader i ca 45 minutter. Jeg gidder sjelden rive ost, men du kan selvfølgelig ha ost over hvis du vil :)


Jeg fant en herlig sak på Meny her om dagen, økologiske villtomater. Der var det små tomater i alle farger; rød, oransje, gul og grønn. Så hakket disse grovt før jeg hadde de i ildfaste former, presset over litt hvitløk og drysset over pepper. Disse satt jeg nederst i ovnen (den var jo full av poteter og kjøtt), og lot de stå der i omtrent en halv time.



Middagen igår var utrolig god, men hadde nok vært bedre med kantareller enn champignon til. Neste gang!

Har fått meg Instagram jeg også, lovlig sent kanskje :) Følg meg gjerne der @frokenmat, og på Facebook. Ha en strålende lørdag. Jeg gleder meg til premieren på Skal vi danse i kveld :D

God morgen


Middagsliste

Middagene de neste dagene blir slik
  • Lørdag: Kikertpannekakepizza
  • Søndag: Pasta med sopp og fløte
  • Mandag: Stekt sei med poteter, stekt løk og råkost
  • Tirsdag: Thaisuppe med reker
  • Onsdag: Wok
  • Torsdag: Koteletter med blomkålmos og stekte aspargesbønner
  • Fredag: Fiskesuppe


Jeg har dessuten gitt bloggen en liten ansiktsløftning. Har totalt dilla på burgunder for tida (som mange andre har), så da ble det sånn denne gangen. Hva syns dere?

Følg meg gjerne på Facebook også, der kommer det oftere litt hint og inspirasjon. Ha en fin fredagskveld :)

Til debatt

Ikveld tar jeg tekoppen i venstre hånd, fjernkontrollen i høyre og skrur på NRK1 kl 2130. Da starter Debatten, som i kveld tar for seg hvem som har skylda for all juksematen vi finner i butikkhyllene.

PS: endelig fått igang en facebookside for bloggen. Følg meg gjerne der også :)

Nytt i teboksen






Testet noen nye smaker fra Yogi de siste ukene: Caramel Apple SpiceHoney Lavender Stress Relief og Vanilla Spice. Den første er desidert favoritten, men de to andre er også knallgode. De blir nok gjengangere i teboksen alle tre utoer høsten :)

Har du noen smaker å anbefale?

Endelig


 Bløffer om innholdet i maten

Har du følt deg lurt av matvareprodusentene? Jeg gransker som regel hver innholdsfortegnelse nøye før jeg prøver ut nye produkter, og endelig er det noen som setter fokus på hvordan produsentene lurer oss forbruker til å tro at varen de selger er noe helt annet enn det den egentlig er. Vaniljeis uten vanilje er min favoritt blant de tingene som blir nevnt i artikkelen :)

I'm back

Etter en lang pause pga både sommerferie og ny hverdag med alt det innebærer har jeg bestemt meg for å starte å blogge igjen.


Jeg har også gjort noen kostholdsendringer i løpet av de siste månedene, noe jeg aldri trodde jeg kom til å gjøre. Men nysgjerrigheten tok overhånd en gang i juni, og etter en prøveperiode ha ordningen blitt mer permanent. Jeg, som sikkert mange andre, har fått med seg trenden med glutenfri mat, og lavkarbo. Jeg bestemte meg for å teste en uke uten brød, potet, pasta og ris. Og jeg føler meg så mye bedre i kroppen. Mindre sukkersug, og trøttheten som pleide å komme på ettermiddagen er borte. Lykke :D

Jeg har likevel ikke sluttet helt med stivelsesrike matvarer, de dukker opp innimellom (hvem kan vel motstå nybakt brød en søndagsmorgen?), men i mindre grad enn før.